Autorizația de construire - Consecințele nerespectării publicării acesteia în ziar
Obținerea autorizației de construire este un pas important în realizarea oricărui proiect de construcție, renovare sau modificare! Cu toate acestea, obținerea autorizației nu este ultimul lucru care trebuie făcut!
Atunci când această autorizație este obținută, legislația românească impune beneficiarului obligația de a nota autorizația în cartea funciară a imobilului, de a o publica în ziar și de a amplasa pe șantier panoul de identificare a investiției (art. 314 alin. (7) din Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor din 5 august 2026, Legea nr. 169/2026), iar nerespectarea acestei obligații poate avea consecințe semnificative!
Care sunt consecințele?
Beneficiarul are obligația de a publica informațiile referitoare la autorizația de construire după comunicarea autorizației, dar înainte de începerea lucrărilor (art. 314 alin. (7)). Legea nu stabilește un termen în zile: reperul este începerea lucrărilor. Cele 30 de zile despre care se scrie frecvent sunt termenul în care primăria publică informațiile despre autorizație (art. 314 alin. (2)), nu termenul tău. Publicarea se realizează într-un ziar de largă răspândire. Pentru autorizațiile emise înainte de 25 august 2026, publicarea se poate face și după începerea lucrărilor (art. 314 alin. (7)). Dacă obligațiile de publicitate nu sunt respectate, trebuie avute în vedere următoarele:
Consecințele nerespectării obligației:
- Amenda pentru panou: Neamplasarea panoului de identificare a investiției se sancționează cu amendă de 2.000 de lei (art. 357 alin. (1) lit. h) și alin. (4) lit. g)).
- Nepublicarea în ziar: Codul nu prevede o amendă separată pentru nepublicarea autorizației în ziar (art. 357). Obligația de publicare rămâne însă una legală (art. 314 alin. (7)).
- Contestarea autorizației: Orice persoană poate sesiza instanța de contencios administrativ, iar autorizațiile emise cu încălcarea prevederilor legale pot fi anulate (art. 360). Dacă autorizația este anulată, procesul obținerii acesteia trebuie reluat.
Întrebări frecvente
În cât timp trebuie publicată autorizația de construire în ziar?
Legea nu dă un termen în zile: anunțul se publică după comunicarea autorizației și înainte de începerea lucrărilor (art. 314 alin. (7) din Legea nr. 169/2026). Pentru autorizațiile emise înainte de 25 august 2026, publicarea se poate face și după începerea lucrărilor.
Primesc amendă dacă nu public autorizația în ziar?
Codul nu prevede o amendă separată pentru nepublicarea în ziar (art. 357). Lipsa panoului de identificare a investiției se sancționează însă cu 2.000 de lei (art. 357 alin. (1) lit. h) și alin. (4) lit. g)).
Al cui este termenul de 30 de zile?
Al primăriei: în cel mult 30 de zile de la emitere, primăria pune la dispoziția publicului informațiile despre autorizație (art. 314 alin. (2)). Beneficiarul publică anunțul în ziar înainte de începerea lucrărilor (art. 314 alin. (7)).
Textul integral al legii: Legea nr. 169/2026 pe legislatie.just.ro.

